Чергова зустріч

Якось зустрівшись зі мною на вулиці, Ярослав Васильович Семанишин, завідуючий районною бібліотекою, дорікнув, що газета не  пише нічого про бібліотеку, не цікавиться її життям і запросив мене на черговий  семінар бібліотекарів району.

Атмосфера, запах, які характерні  лиш для бібліотеки викликали в мені ностальгію, від яких я відмахнулась, бо у «Світлиці» було гамірно, багатолюдно, затишно і тепло.

До колективу рядових бібліотекарів приєднались колеги з обласної бібліотеки для юнацтва – її директор Світлана Шаган, завідувач науково-методичним  відділом Галина Ребрик провідний   методист науково-методичного відділу Світлана Когут та відомий поет і прозаїк, пісняр і гуморист, сатирик і і журналіст Ярослав Ткачівський, доля якого пов’язана тісно з бібліотекою.

Говорили про завдання і плани, про пошуки форм і методів роботи у сучасній епосі інформації та наукових знань. Про те що слід вивчати користувача, удосконалюватись у фаховій роботі, бути компетентним спеціалістом. Бо чимало залежить від професійного  рівня бібліотекаря, від того яке враження справляє на користувача.

Працівники обласної бібліотеки порекомендували проявляти  творчість, адже сьогодні якихось обмежень, рамок у роботі бібліотекаря немає.  Кожна бібліотека  може бути по-своєму оформлена, по-своєму створений затишок і робоча атмосфера.

Часи змінилися, змінилася і бібліотека. Престиж бібліотекаря впав  і працювати стало важче. Знизилось і значення книги, адже електронна комунікація стала головним її суперником. Та бібліотечні працівники не падають духом. Знають, що ніяка електронна машина не може замінити живе спілкування  з книгою, що  мережа інтернету, ні  сам комп’ютер не здатні виховати молоду людину морально-стійкою та освіченою. Тому впевнені, вони виживуть і доведуть – бібліотека необхідна суспільству, щоб у ці  складні часи відродити духовність  та інтелігентність.

В бібліотеках практикують зустрічі з цікавими людьми, читацькі конференції та конкурси для читачів, чи просто неформальні зустрічі для спілкування.

Ярослав Ткачівський  із задоволенням пообіцяв прийти  на  зустріч із читачами у бібліотеку  будь якого села.  А поки що він перед присутніми  розповів про деякі факти зі своєї біографії і прочитав вірші із духовної поезії, любовної  та інтимної лірики, кілька гумористичних творів. Бібліотека поповнилась двохтомником – поезії  «Ранети із маминого саду» та проза «Дикий голуб», який вийшов недавно у світ як віха творчості до 55-річчя Ярослава Ткачівського.

Після закінчення семінару придбали збірку «До моря Їхали…». Утворилася черга до поета  за автографом.

Завідуючий районною бібліотекою Ярослав Васильович  Семанишин правий. Треба частіше писати про життя бібліотеки, про їхні проблеми. Читачам газети  нагадувати, що не хлібом єдиним живе людина, бібліотека – це відкритий  дім для всіх, кому потрібна книга чи інформація.

Л.Микитин

Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Архів публікацій