Богдан Лепкий

(9 листопада 1872 – 21 липня 1941)

Богдан Лепкий народився в селі Крегулець на Тернопільщині в сім’ї священника Сильвестра Лепкого. Відомого в літературі під псевдонімом Марко Мурава. Навчався в гімназії в Бережанах, де навчання велося на польській мові. Писати почав рано – в другому класі гімназії.

Вищу освіту Богдан Лепкий здобув у Віденському, Краківському та Львівському університетах, був професором української літератури Ягеллонського університету у Кракові.

Б. Лепкий – це і поет, і прозаїк, перекладач, літературознавець і критик, педагог і художник, філософ і громадсько-політичний діяч.

Життя та творчість Богдана Лепкого тісно пов’язані з Гуцульщиною, а саме з Розтоками, де перебував письменник з 1894-1901 роках. В Розтоках була освячена меморіальна вивіска на честь 125-річчя з дня народження письменника. Саме тут Б.Лепкий написав цикл творів « В Розтоках».

Петро Арсенич наш земляк з Нижнього Березова видав книжку «Богдан Лепкий. Шляхами письменника по Прикарпаттю». На основі враження від поїздок у гори Лепкий написав оповідання «Сокільське» та цикл віршів «В Розтоках».

Б.Лепкий так згадує про першу поїздку на Гуцульщину : «Я приїхав перший раз в 1894 році літом. Між Кутами і Тюдевом – висока скеля над Черемошем. Сокільське, яке так любив Федькович, зробило на мене сильне враження, як жодна гора в світі. Під Сокільським написав я тоді вірш «Гей, чудові наші гори…» З тої пори я навідувався до Розток кожного року, хоч на короткий час, і вони так і осталися в моїй уяві, як якась країна краси…»

Література

  • Жадан Л. Я слави не бажав / Л. Жадан // Шк. б-ка .- 2007 .- № 10 .- С. 23-28
  • Скорський М. «Я жив, терпів і вмер за міліони» : поетична Шевченкіана Б.Лепкого / М.Скорський // Дивослово .- 2005 .- №3 .- С. 43
  • Стефанюк Г. Два голоси останніх днів життя / Г. Стефанюк // Галичина .- 2000 .- 15 лют.
  • Качкан В. У вінець пам’яті Богдана Лепкого / В.Качкан // Народна творчість та етнографія .- 1999 .- № 4 .- С. 123-125
  • Морозюк В. Полум’яне слово патріота України : роль кн. видань Б.Лепкого в пробудженні національної свідомості народу /В. Морозюк // Народ. творчість .- 1999 .- №4 .- С. 118-123
  • Глібчук В. Гуцульська струна в арфі Б. Лепкого / В. Глібчук // Гуцул. край .- 1997 .- 8 листоп.
  • Коритко Р. Повернення письменника-патріота : з історії ювілею Богдана Лепкого / Р.Коритко // Галичина .- 1997 .- 2 груд.
  • Арсенич П. Лепкий в Станіславові / П. Арсенич // Галичина .- 1997 .- 7 листоп.
  • Погребенник Ф. Невтомний ратай / Ф. Погребенник // Культура і життя .- 1997 .- 5 листоп.
  • Погребенник Ф. Доля Богдана Лепкого і його спадщини / Ф. Погребенник // Літ. Україна .- 1997 .- 30 жовт.
  • Пушкар Б. Богданові Лепкому – 125 / Б. Пушкар // Галичина .- 1997 .- 25 жовт.
Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Архів публікацій