Косівщина вшановує, прославляє і творчо працює

29 травня в приміщенні Косівської центральної районної бібліотеки відбулося чергове засідання клубу Інтелігенції. Розглядались дуже актуальні питання. Так, 5 травня минуло 125 років від дня народження Мирослава Капія, письменника, педагога, фольклориста, перекладача.

Працівники відділу обслуговування організували книжкову виставку до 125-річчя від дня народження М. Капія, а завідувач сектором краєзнавства П. Гуралюк підготувала інформаційну довідку і розповсюдила серед присутніх.

Слово про свого вчителя Мирослава Капія виголосив Тутуруш Володимир Васильович – лікар, громадський діяч.

Мирослава Капій був класним керівником, хорошим вчителем і наставником Володимира. Володимир Васильович поринув у спогади і зупинився на творчому доробку письменника, перекладача, фольклориста.

Галина Кікоть – бібліотекар відділу обслуговування зробила короткий огляд книжкової виставки, книг Мирослава Капія. Ці книги були подаровані для районної бібліотеки з сімейного архіву дочки Мирослава Капія – Святослави, і його зятя Тадея Яницького.

Хвилиною мовчання присутні пом’янули пам’ять про цю Велику світлу людину. Тадей Олексійович Яницький поринув у спогади про автора науково-фантастичної повісті «Країна блакитних орхідей», повісті «Із-над срібного Сяну», збірки науково-фантастичних нарисів «Неймовірні оповідання». Мирослав Капій знав 10 мов. Переклав ряд творів М. Лермонтова, В. Реймонта, М. Конопніцької, Ф. Шіллера, Г. Гейне, Жюля Верна, Г. Мопассана. Підготував до друку збірку віршів про Карпати. У Косові жив у 1945-1949 рр., викладав німецьку мову в середній школі. Мешкав у власному будинку на вул. Міцкевича, 19.

На засідання був запрошений викладач, доцент кафедри дизайну Косівського ІПДМ ЛНАМ, художник-вишивальник сакрального мистецтва Валерій Іванович Малиновський.

Аделя Григорук, старший науковий співробітник науково-дослідної лабораторії «Гуцульська етнографіка і гуцульщинознавство» Національної академії педагогічних наук України, заслужений працівник освіти України представила Валерія Малиновського – справжню гордість нашого краю. Цей чоловік власноруч вишив понад двісті церковних ікон. І при цьому жоден з елементів орнаменту в його картинах не повторюється. Сьогодні витвори Малиновського прикрашають собори Лондона, Страсбурга, Львова, Полтави, Києва. Найбільша ж за величиною робота – зображення архистратига Михаїла, над якою працював більше року. На диво-полотні – сімдесят відтінків кольору.

Ще однією особливістю його витворів є методика вишивки, адже на одному квадратному сантиметрі полотна майстер розміщує аж тисячу чотириста сімдесят шість стібків і робить це без допомоги жодного збільшуваного приладу. За це мистецтво Валерія Малиновського занесено до Книги рекордів України. Сам Валерій Іванович зізнався, що вишивати почав із семи років. Перша серйозна його робота, ікона розміром 96 на 74сантиметри – «Ісус Христос у терновому вінку», над якою працював майже рік. А далі почалась клопітка праця по 12-16 годин на день. Вишивання – це його життя і порятунок від недуг. Живе Валерій Іванович в мальовничому селі Черганівка. Це надзвичайно мудра, цікава, різностороння людина, з талантом від Бога. У бібліотеці була представлена персональна виставка робіт автора.

Третє питання, яке розглядалось на засіданні, – Міжнародний день музеїв. По даному питанню доповів головний спеціаліст відділу культури, національностей і релігій Косівської РДА Струк Василь Васильович, який працює над збереженням культурної спадщини. Попри всю роботу, що робиться, є ряд проблем із збереженням пам’яток, і тому багато пам’яток втрачено. Відділ культури видав книжку про пам’ятки Косівщини. У нас на Косівщині є дуже багато національних пам’яток і Косів займає друге місце на Прикарпатті по кількості національних пам’яток. Доповнення зробив науковий працівник музею Гуцульщини та побуту Джуранюк Юрій Йосипович. Існує надзвичайно багато проблем по збереженню національних пам’яток, тому члени клубу Інтелігенції вирішили підготувати листа на адресу районного керівництва по посиленню роботи із збереження в районі пам’яток історії та культури .

Група працівників Національного природного парку «Гуцульщина» на чолі з кандидатом біологічних наук Держипільським Любомиром Михайловичем провели мультимедійну презентацію: «Первозданні Води і Велика Богиня Відтворення міфу» (доповідач Любомир Держипільський).

Засідання пройшло дуже цікаво і змістовно.

Секретар клубу Інтелігенції Галина Кікоть

Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Архів публікацій