Засідання клубу інтелігенції ім. І. Пелипейка

27 листопад 2013 р. відбулося чергове засідання клубу інтелігенції, на якому розглянуто такі питання:

  • презентація нової книги М. Влад «Кедрове Божелісся»;
  • 80 років Парасці Хомі – майстру художнього розпису;
  • 175 років від дня народження І.С. Нечуя-Левицького, українського письменника;
  • 125 років від дня народження Станіслава Вінценза, польського письменника, етнографа.

Відома українська письменниця Марія Влад провела презентацію своєї нової книги «Кедрове Божелісся», яка нещодавно побачила світ у видавництві «Писаний камінь».
«Кедрове Божелісся» – книга про Гуцульщину, бувальщину минулих століть, про людську гідність. Вона надзвичайно цікава, побудована на краєзнавчому матеріалі, розрахована на широке коло читачів.
Катерина Романівна Сусак – заслужений працівник освіти України, змістовно розповіла присутнім про Параску Хому – майстриню художнього розпису, заслуженого майстра народної творчості України, члена НСХУ, лауреата Всеукраїнської премії ім. Катерини Білокур, родом з с. Чернятин Городенківського району.

Параска Петрівна Хома – відноситься до Великих українок. Катерина Романівна згадує, як у вуз який вона очолювала, на навчання поступив син Параски Хоми. Одного разу він приніс роботи своєї мами і показав викладачам. Вони були вражені такою високою майстерністю. Пізніше Борис Возницький організовує виставку робіт Параски Хоми у м. Львові. В творах Параски Хоми переважають квітково-рослинні орнаменти. Мати такий талант – це Божий дар. Учасники клубу інтелігенції відправили вітального листа з нагоди ювілею.

Галина Олексіївна Кікоть – бібліотекар відділу обслуговування Косівської центральної районної бібліотеки, розповіла про життєвий і творчий шлях Івана Семеновича Нечуя-Левицького, українського письменника, якому в листопаді виповнилось 175 років від дня народження.

Вступивши на літературну ниву в 60-х роках ХІХ ст., Нечуй-Левицький одразу привернув до себе увагу читачів і критики. Створення яскравої, реалістичної постаті селянина-протестанта стало вагомим внеском художника в українській і світовій літературі. Змальовуючи українські національні теми, письменник протестує й самий процес їх формування починаючи з давнини. Він ніби перегортає сторінки історії і шукає відповіді на складні питання про витоки “народного руху”. Ця тема знаходить своє відображення в художніх творах письменника, які здобули світової слави. Г.О. Кікоть зробила огляд творів І. Нечуй-Левицького, які є у фондах бібліотеки.

Зіновій Іванович Библюк – голова клубу інтелігенції, зробив огляд життя і творчості польського письменника, етнографа, філософа, автора тетралогії «На високій полонині» Станіслава Вінценза.

Аделя Григорук, старший науковий співробітник науково-дослідної лабораторії «Гуцульська етнографіка і гуцульщинознавство» Національної академії педагогічних наук України, заслужений працівник освіти України розповіла про життєвий і творчий шлях Ольги Кобилянської.

Секретар клубу інтелігенції ім. І. Пелипейка             Кікоть Г.О.

Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Архів публікацій